Přejít na hlavní obsah
Superbožský režim ve Windows je bizarní adresář, ve kterém je více než tisíc konfiguračních nástrojů úplně na všechno

Superbožský režim ve Windows je bizarní adresář, ve kterém je více než tisíc konfiguračních nástrojů úplně na všechno

  • V roce 2010 jsme se poprvé dozvěděli o skryté funkci ve Windows
  • Božský režim na jedné hromadě zpřístupnil stovky nástrojů
  • Ale to je málo! Kutil vytvořil Superbožský režim, který jim má přes tisíc

Ve světě Windows máte jen tři životní jistoty. Tou první je samozřejmě Editor registru – pravděpodobně nejošklivější a hned po PowerShellu zároveň ten nejmocnější program celého operačního systému.

Druhou jistotou jsou jen o něco méně opelichaní dinosauři z dávných věků. Třeba Editor místních zásad skupiny, kterému rozumí zhruba tak patnáct lidí na této planetě a po spuštění vás teleportuje do uživatelského rozhraní pozdních devadesátek. Když trošku přivřete oči, možná se vám na konci tunelu zjeví i propocená košile Steva Ballmera.

Božský režim je tu s námi už 14 let. Nejméně

A konečně do třetice to je Božský režim. Lidstvo jej poprvé objevilo v roce 2010 jako důmyslný fígl, který na jedné hromadě zobrazí desítky a desítky systémových odkazů, jenž vedou na jednotlivé skryté nástroje a funkce, o kterých dobrá polovina majitelů počítače s Windows ani netušila, že je tam vůbec má.

 

 

A přitom je to tak jednoduché. Prostě jen stačí vytvořit složku třeba na ploše Windows a pojmenovat ji jako:

Božský režim.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

(Spojení „Božský režim“ se ale nakonec pod ikonou zástupce neukáže)

Zbytek už zařídí fabrika na kouzla z Redmondu. Funguje to ve Windows 7, funguje to v Osmičkách, funguje to v Desítkách, no a dokonce i ve Windows 11, které na jedné hromadě zpřístupní úctyhodných 204 odkazů tematicky rozřazených do skupin.

Věděli jste například, že máte v systému editor písma? Že ne? Nebojte, já také ne. Však si ho zkuste sami dohledat.

Stárnoucí geekovina, ale ještě pořád praktická

Božský režim je v prvé řadě roztomilá geekovina, ale nakonec i docela praktický pomocník, z nejpoužívanějších nástrojů si totiž můžete vytvořit zástupce a vynést je třeba na plochu. Poté se k nim dostanete mnohem rychleji než blouděním ve starých dobrých Ovládacích panelech a nabídce Start.

 

 

Prehistorický Božský režim nicméně neumí pracovat s novou konfigurací v moderní aplikace Nastavení, do které se přitom z Jedenáctek přesouvá stále více nástrojů.

To je dnes už vážný nedostatek a právě ten řeší ještě lepší (Super)božský režim. 

Superbožský režim

Dvě stovky odkazů na konfiguraci systému je sice úctyhodné číslo, jistý ThioJoe z GitHubu jich ale chtěl mít na jedné hromadě ještě několikrát více, a tak si zbastlil Windows Super God Mode, o kterém teď píše každý web a blog pro power usery.

Superbožský režim na to jde trošku jinak, je to totiž skript v PowerShellu, který po spuštění zobrazí grafické okénko, v němž nastavíte, co všechno má pročmuchat a jak se má jmenovat hotová složka (začátečníci, nechte raději vše ve výchozím stavu!).

 

 

Poté sám vytvoří adresář, který tentokrát bude podle verze operačního systému čítat mnohem více položek. Skript aktivně hledá odkazy ve Windows, takže to zabere klidně i pár minut podle toho, co všechno zaškrtnete.

 

 

 

1 082 nástrojů na jedné roztříděné hromadě

V mém případě na Windows 11 23H2 to dělalo dobrých 1 082 nalezených položek rozřazených do několika hlavních skupin.

System Settings: Tady najdete stovky odkazů na dílčí konfiguraci v moderní aplikaci Nastavení.  Pokud často řešíte třeba Bluetooth, můžete si na plochu z nabídky přenést stejnojmenného zástupce.

 

 

All Task Links: Tady na vás zase číhá několik set zástupců na klasické úlohy. Třeba vytvoření nového uživatele. Je to tedy velkou měrou analogie původního Božského režimu.

Special Named Folders: Rychlý přístup zhruba ke stovce systémových a uživatelských adresářů se speciální funkcí na jedné hromadě. Třeba AppData s uživatelskými soubory aplikací (konfigurace programů atp.), Fonts a tak dále.

 

URL Protocols: Tato složka obsahuje systémové a aplikační protokoly URL na různé programy, nástroje a funkce. Takže třeba ms-widgets:/// otevře Widgety, ms-print-queue:/// tiskovou frontu atp. Jen připomenu, že se opravdu jedná o zaregistrované systémové/aplikační předpony webových adres, takže zmíněnou ms-widgets:/// můžete klidně zavolat i z adresního řádku Chromu, Firefoxu, Edge apod. 

 

 

Deep Links: Další zásobička odkazů na nástroje a programy ve Windows a jejich konkrétní pozice. Superbožský režim zde vyčmuchal třeba dílčí nastavení vestavěného antiviru ve Windows 11.

 

CLSID Shell Folder Shortcuts: Komunitní udělátko nakonec vypátralo ještě jeden typ adresářů a nástrojů, které evidují ledacos počínaje přístupem ke Koši a konče třeba seznamem nainstalovaného softwaru a doplňků OS jménem Programy a funkce.

 

Protože se můžeme ve světě Windows dostat k jednomu nástroji vícero způsoby, Superbožský režim pochopitelně obsahuje duplicity, nicméně i tak je to prozatím asi nejucelenější nabídka rychlých odkazů na stovky nástrojů, funkcí a dialogů v redmondském operačním systému.

Jak se to instaluje

Protože spouštění skriptů v PowerShellu vyžaduje patřičná práva, součástí balení i je i dávkový soubor SuperGodMode-EasyLauncher.bat, který vše nastaví a nastartuje. Nemusíte se ale obávat žádných skrytých lumpáren.

 

 

Ostatně, jak *.bat, tak samotný skript *.ps1 jsou běžné textové soubory a můžete do nich bezpečně nahlédnout třeba v Poznámkovém bloku, abyste se ujistili, že vám namísto Superbožského režimu strojově nesmažou celý počítač.

 

 

Pokud jste tedy stará škola, která chce mít na jedné hromadě skoro úplně všechno, na co je možné ve Windows vytvořit zástupce, Superbožský režim je tu přesně pro vás. 

 


  • umístněno

    Podpora
  • štítky


Živě

Přihlášení

uživatelská správa domén, webhostigů a služeb

Nemáte účet? Zaregistrujte se